Вещите лица я разпознават и на записи за налагане на други бебета

Софийският градски съд прие заключението на техническа експертиза на видеозапис в столичната болница „Софиямед“, че медицинският работник, което бие 4-дневното бебе Никол в нощта на 18 април 2015 година прилича по физически данни на акушерката Емилия Ковачева. Тримата експерти обясниха пред съда, че записът не е манипулиран, на него няма категорична идентификация на лицето, но формата му, цветът на косата и телесната структура съответстват на тези на Ковачева. Същите вещи лица защитиха пред съда и още една техническа експертиза, изготвена върху видеозаписи от камерата в отделението с новородените в болницата за периода 13 март – 19 април 2015 година.

Заключението е, че на три нощни дежурства през март и едно през април медицински работник упражнява насилие над бебета. След сравнителен анализ на лицето и тялото, най-вероятно това е Емилия Ковачева, заявиха експертите пред съда. Качеството на записите обаче не позволява да се идентифицират малтретираните бебета, а и количките са подвижни и многократно се вкарват и изкарват в отделението. Това е причината да не може да се разбере кои са пострадалите новородени или техните майки. Кадрите в тези записи също не са манипулирани, гласи заключението на експертите.

Ковачева е подсъдима за нанасянето на тежки травми на новородената Никол, след като я удряла с ръце и шише и се опитвала да я души. В тежко състояние бебето бе преместено в болница „Токуда“, където лекарите спасиха живота му, но Никол трябва да бъде под медицинско наблюдение цял живот.

По искане на защитата на Ковачева съдът назначи допълнителна комплексна медико-техническа експертиза на записа от нощта на побоя над Никол. Вещите лица за изготвянето й са досегашните трима експерти и към тях ще бъдат включени медик-антрополог и един специалист по компютърни технологии и софтуер.

Свидетелски показания по делото дадоха акушер-гинеколог от „Софиямед“, който е бил на смяна в нощта на инцидента и акушерката от „Токуда“, която е участвала в пренасянето на пострадалото бебе от едната в другата болница. По време на дежурството лекарят не е забелязал нищо нередно, кабинетът му бил далеч от отделението с новородените, където имало дежурен неонатолог. Акушерката разказа за получаването на обаждане в „Токуда“. Тя и дежурна лекарка отишли в „Софиямед“ с транспортен кувьоз и пренесли бебето в „Токуда“, където веднага започнали изследвания и спешни медицински действия. „Детето беше бледо и отпуснато, плачеше вяло“, разказа акушерката.

Адвокатът на Ковачева – Владислав Янев, не пропусна заседание без да иска отвод на прокурора и на съда. Без да се ограничават правата му да бъде защитник на подсъдимата, съдът го предупреди да не нарушава реда в залата, но той продължи и затова бе отстранен от нея и глобен 5 лв. Освен това, съдът разпореди да бъде изпратено писмо в Софийската адвокатска колегия, която да определе резервен защитник на Ковачева и той да се запознае с материалите по делото до следващото заседание на 10 април.

 

Съдия иска цензура на медиите

Председателят на съдебния състав по делото срещу акушерката Емилия Ковачева - съдия Владимир Астарджиев, нареди да бъде изпратено писмо до шефа на СГС Калоян Топалов да бъде обърнато внимание на медиите, че подсъдимите имат презумпция за невиновност и за спазване на реда в коридорите и пред съдебните зали. Причината е, че тв журналисти притискали в коридор на Съдебната палата с въпроси Ковачева преди началото на съдебното заседание, което съдия Астарджиев определи като „струпване, заобикаляне и преследване на подсъдимата от хора с видеотехника, което е хулиганско действие“. С писмо до началника на съдебната охрана щяло да се иска да не се допуска подобно поведение. „Участниците в процеса са хора, а не мечки. Подобно поведение няма да се толерира“, закани се съдията. Адвокатът на Ковачева поиска от съда за изгони от съдебната залата журналиста от БНТ Благой Цицелков, защото пред заведение за бърза закуска на бул. „Витоша“ я преследвал с въпроси и разпространявал информация, че адвокатът е налитал на прокурора по делото.„Това искане не касае по никакъв начин делото и е неоснователно“, каза прокурорът . Съдът отказа да го изгони от залата журналиста с мотива, че не нарушава реда в нея по време на заседанието. Съдия Астарджиев отбеляза, че адвокатът говори за обстоятелства, които касаят гражданско-правни отношения, но нареди чрез ръководството на СГС да се каже на медиите за презумпцията за невиновност на подсъдимите и спазването на реда извън съдебните зали. Съдията нареди още да бъде изпратено писмо до БНТ с молба процесът срещу акушерката да бъде отразяван от друг екип, както и писмо до СЕМ за проверка на твърденията на адвокат Янев, че се оказва натиск върху клиентката му.