Банкерът и филантроп Дейвид Рокфелер почина на 101 години, съобщи "Ню Йорк Таймс".

Рокфелер почина в съня си вследствие на сърдечна недостатъчност в дома си в Покантико хилс, Ню Йорк, потвърди говорител на семейството.

Дейвид Рокфелер е роден на 12 юни 1915 г. в Ню Йорк. От 2004 г. той беше главата на богатата фамилия и най-възрастният член на фамилията Рокфелер.

Според сп. "Форбс" той бе най-възрастният милиардер в света. Според миналогодишната класация богатството на Дейвид Рокфелер възлиза на 3,2 милиарда долара, с което той се нарежда чак на 603-о място сред милиардерите в света.

В края на миналата година той се готвеше за седмата си трансплантация на сърце.

Повече от 10 години той контролира Чейс Манхатън банк, известна по негово време като банката на Рокфелер.

Животът на Дейвид Рокфелер започва в Мидтаун Манхатън, Ню Йорк, където днес е Музеят на модерното изкуство, съосновател на който е майка му Аби Олдрич Рокфелер. Когато наследникът се появява на бял свят на 12 юни 1915 г. на това място се намира най-голямата частна резиденция в Ню Йорк.

Дейвид Рокфелер бе патриарх на фамилията с "позлатено" име, собственик на удивителни имоти и милиарди в банкови сметки. Петимата му братя и сестри са починали отдавна, а през 2015 година милиардерът погреба едно от собствените си деца след самолетна катастрофа.