Всеки сезон си има собствена красота, но с пролетта идва преобразяването и промяната: от тъмнината към светлината, от студенината към топлината, от сивотата към цветовете. Това е време за нов живот, ново начало и нов ярък и цветен поглед на целия свят. Азербайджан не прави изключение.

Азербайджанците празнуват идването на пролетта и повторното пробуждане на природата с многообичания трихилядолетен традиционен празник - Новруз (Нов Ден). Празникът се чества всяка година на 20 или 21 март, от момента на пролетното равноденствие, но празненствата започват още преди това, през последните четири вторника преди Новруз. Всеки един от последните вторници е наречен на някой от четирите елемента на природата - вода, огън, земя и вятър и има своя собствена тема, традиции, ритуали и игри. Според народните вярвания, водата се раздвижва и пречиства; огънят, почвата и вятърът събуждат природата и дърветата започват да се разлистват.

Новруз се свързва с много традиции. Две или три седмици преди голямото събитие, повечето семейства засяват "самани", покълнали зърна като пшеница или леща. Зеленото символизира надеждата им за богата реколта през следващата година. Масата е украсена с "хонча", голяма сребърна или медна тава, в чийто център се поставя „самани“, заедно със сладкиши, ядки, плодове, боядисани яйца и свещи около него. На трапезата се слагат най-малко седем ястия, включително пилаф - основно ястие  на новрузката трапеза.

Новруз е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството на 4тата сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство, провел се в периода 28 септември - 2 октомври 2009 г. По инициатива на Азербайджан, на 19 февруари 2010 г. на 64-тата сесия на Общото събрание на ООН, се приема резолюция, която признава 21 март като Международен ден на Новруз.

Жените приготвят специални домашно приготвени сладкиши. Баклавата, която се състои от няколко реда сладки кори, е абсолютен фаворит, следван плътно от азербайджанското класическо дуо – „шакарбура“ и „шор-гогал“. Тези два сладкиша  символизират съюза между двата астрални знака: шор-гогал, кръгъл и огнено жълт, който представлява Слънцето и шакарбура, представяща Луната със своята форма на полумесец с блед цвят.

Един от основните символи на празника е огънят. Хората прескачат огньове, тък като вярват, че така ще се освободят от всички нещастия. Ритуалът се прави за пречистване и обновяване, а прескачащите огъня го възпяват, за да им даде енергия и жизненост и да се отърват от болестите.

Новруз се свързва и с времето, когато хората се опитват да подновят приятелствата и да засилят връзките си. Ето защо този празник се отнася и до любовта. Семействата си ходят на гости, като носят със себе си домашно приготвени сладкиши. На този ден в Баку и в повечето градове в Азербайджан се празнува на открито, като се провеждат традиционни игри и състезания, измежду които надпревара с коне или камили, в които участват както мъже, така и жени.

Новруз подкрепя ценността на мира и солидарността в семейството и между поколенията, както и помирение  и добри междусъседски отношения, като по този начин допринася за културното многообразие и приятелството между народите и отделните общности.