Той е само на 8, а вече е шампион! Симеон Тодев от Пловдив има десетки купи и медали от различни турнири. Между тях е шампионска титла на Европейския съюз в неговата възрастова група, както и сребро от европейското по ускорен шах в Нови Сад.

"Изненадва противниците си! Когато те смятат, че са по-добре или че всичко е спокойно, тогава той ги изненадва с някаква изключителна идея. Просто това много ме впечатлява!", не крие възхищението си от таланта на второкласника личната му треньорка Илияна Полендакова.

Мони започва да играе преди 3 години, а в началото изобщо не му е лесно. При първата си среща с треньорите в шахматна школа "Пловдив" той е върнат у дома, докато не научи... как се местят фигурите по дъската. Това му отнема 2 седмици, а след това следват успехите. 

"Много силно впечатление, че той се опитва да синхронизира две фигури, за да обяви мат. Докато с другите деца бяхме още на идея как да обявим с една фигура шах и мат", впечатлена е шахматистката Соня Пионова.

Симеон е най-малкият шахматист в школата, но вече побеждава батковците и каките. Преди дни с баща му пътуват със семейния автомобил до Виена, където Мони печели 9 точки от 9 възможни и става европейски шампион. 

"Играх с един предпоследната партия. Можеше да стане реми, но спечелих. Той имаше атака. Аз някак се защитих, направих една комбинация, той се върза на нея - и спечелих", спомня си Мони.

"Сядайки на масата, този инат му помага, защото стои до последно. Треньорите са му забранили да играе за реми. И това до някъде прави по-красива играта", разказва гордият баща на шампиона - Румен.

Участието на Мони в международните състезания се покрива финансово изцяло от семейството на малчугана.

"Когато се играе класически шах, се играят 7-9 кръга, и едно състезание може да бъде 9 дни. И вече това са сериозни инвестиции за хотел, за храна. Не само на състезателя, а и на придружителя – в случая, баща му. И са сериозни инвестиции", обяснява Пионова.

Следващото предизвикателство пред Мони е участие на световното първенство в Бразилия, а всяка помощ за покриването на разходите за настаняването и пътуването е добре дошла. 

Всеки, който желае да помогне, може да се свърже с шахматен клуб „Пловдив“ на адрес:

гр. Пловдив, ул. Хан Аспарух 21 

телефони: 0885298813, 0888578780

e-mail: [email protected]