Необходимо е да се въведе потребителска такса за преглед на дете. Тази категорична позиция изразяват родни педиатри, цитирани от БНТ. Въпреки че те отдавна поставят въпроса, промяна засега няма.

Специалистите намират за несправедливо това, че педиатричните практики са лишени от потребителска такса. Те предлагат родителите да заплащат символична сума, а държавата да доплаща разликата.

Дългогодишни педиатри с много пациенти от Русе и Варна се чувстват ощетени от държавата. Съгласно законите децата са освободени от потребителската такса в размер на 2.90 лева, независимо дали посещават личния си лекар или специалист от извънболничната помощ.

От такса са освободени също бременните жени, родилките до 45-ия ден след раждането, хората с увреждания с ТЕЛК-ово решение първа и втора група. Личните лекари са съгласни някои пациенти да се освобождават от такса, но поставят въпроса кой ще заплаща сметката. Педиатрите са на мнение, че детското здравеопазване трябва да е приоритет на държавата, но това не се случва. Някои дори смятат, че държавата демонстрира грижа за децата на гърба на педиатрите. Те смятат, че са поставени в неравностойно финансово положение спрямо специалиста от извънболничната помощ.

Медиците са категорични, че при прегледа на едно дете се влагат същите усилия като умствен ресурс и консумативи, така че е редно да има потребителска такса, макар и малка.

Лекарските кабинети са препълнени, особено при грипна епидемия. Педиатрите смятат, че заболеваемостта на децата нараства заради липсата на спорт, закаляване и слаба профилактика. Те предупреждават, че ако тенденцията продължи, опашките пред детските кабинети ще станат още по-големи.

Медиците препоръчват от бюджета на НЗОК да се отделят повече пари за профилактика. Те се аргументират с обяснението, че по здравната каса профилактичните прегледи са твърде малко. Според специалистите у нас здравеопазването е насочено към лечение, а не към профилактика.