Международните ни водачи ще получават командировъчни спрямо българското законодателство.

Командировъчните на международните водачи ще се изплащат спрямо изискванията на българското законодателство. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев след среща с министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев. Според Алексиев командировъчните на нашите международни превозвачи са важни за конкурентоспособността им на европейските пазари, както и за развиването на сектора, който е един от основните за българската икономика.

Въпросът за командировъчните на международните водач стана актуален преди месец, когато на среща с министър Алексиев превозвачите поставиха въпроса за новите европейски изисквания за командироване, според които на служителите трябва да бъде заплащано възнаграждение, съобразено с минималните изисквания в държавите, до които пътуват.

Според международните водачи въвеждането на подобни изисквания ще доведе до многократно завишаване на техните разходи, създаване на големи затруднения при изплащането заплатите и отчитането на изработените часове във всяка една държава. Ето защо те поискаха от министър Алексиев страната ни да излезе със становище по въпроса.