Облекчаване на административната процедура за семействата чрез отпадане на предоставянето на удостоверение, че децата са записани за задължително предучилищно образование или като ученици, предвижда проект на постановление на Министерския съвет за промени в правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца.

Проектът е публикуван на интернет страницата на Министерството на труда и социалната политика и в Портала за обществени консултации на Министерския съвет.

Информацията за записаните деца в групите на предучилищно образование или за записаните ученици в съответната степен на училищно образование ще се получава ежемесечно по служебен ред от училищата и детските градини.

С проектопромените се облекчават семействата и чрез въвеждане на изискването за предоставяне на семейните помощи по настоящ адрес.

Регламентира се редът за предоставяне на месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане по чл. 8д от Закона за семейни помощи за деца. Регламентира се редът в случаите на преосвидетелстване на дете с трайно увреждане, когато няма промяна във вида и степента на увреждане или в степента на трайно намалена работоспособност, месечната помощ да се отпуска от месеца, през който е отпаднало основанието за отпускането им, но не повече от една година назад, като помощта се изплаща в пълния й размер.

Срокът за представяне на становища и предложения по проекта е до 31 март тази година.