Проверка в Служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация /ИАТ/ е показала, че пациентът Ахмед Моллов не е получавал ред за трансплантация на бъбрек, както и че не е отстъпвал ред на чакащо за трансплантация дете. Това съобщиха от ИАТ по повод появила се подобна информация в медии. В ИАТ не са били открити и данни за извършена трансплантация на 14-годишно дете през цитирания в медиите период.

На 14 март в новинарските емисии беше излъчен репортаж за Ахмед Моллов, отстъпил реда си за бъбречна трансплантация на дете и нуждаещ се от спешна помощ в момента. Чрез медиите е била отправена молба за събиране на средства за трансплантацията на Моллов в чужбина.

Ахмед Мустафов Моллов е включен в Служебния регистър на Изпълнителна агенция по трансплантация като нуждаещ се от бъбречна трансплантация на 25 януари 2011 г. За периода от 2011 г. до момента няма информация, че Моллов е бил сред извиканите потенциални реципиенти, съвместими с донора, при реализираните донорски ситуации. Не е извършвана и трансплантация на 14-годишно дете, за която Ахмед Моллов да е отстъпвал реда си. Това няма и как да се случи, защото децата под 18 години винаги са с предимство при нужда от трансплантации.

Ако в Служебния регистър на ИАТ бъдат включени деца под 18 години и те попаднат сред потенциални реципиенти при конкретна донорска ситуация, се прилага Наредба 17 за условията и реда за включване на лица, нуждаещи се от присаждане на органи, в служебния регистър на ИАТ и за подбор на конкретен реципиент на орган, тъкан или клетки. Според Алгоритъм за подбор на реципиенти при трансплантация на бъбреци, осигурени от човешки труп за бъбреци, осигурени от трупни донори на възраст до 35 г. и непопадащи в категорията "гранични органи", първо се търси реципиент на възраст до 18 г.

Тази информация е била предоставена на медиите още преди излъчването на репортажите, уточняват от агенцията. За резултатите от проверката по случая "Ахмед Моллов" е бил уведомен вчера и министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.