Мъжете са три пъти по-склонни към самоубийство от жените, сочат данни на британската статистическа служба.

Съотношението между жените и мъжете е най-високо от 30 г. насам. Интересно е, че младите мъже вече не са в групата с най-висок процент на самоубийства. На тяхно място са господата между 40 и 44 г., които според изследването слагат край на живота си заради професионални проблеми. В повечето случаи те считат, че кариерите им са блокирани от рецесията и не виждат смисъл да живеят. Тази причина е водеща и сред мъжете между 20 и 30 г., които страдат от невъзможност за реализация в конкретна сфера.

Налице са редица значими промени в обществото през последните 50 г., включително ролята на половете, еманципацията на жените, упадъкът на традиционно мъжките индустрии, моделът на социалните взаимоотношения, промяната на патриархалните ценности и др. Всичко това оказва пагубно въздействие върху самочувствието на мъжете и подронова авторитета им.

Проучването показва, че причина за самоубийство е и това, че мъжете на средна възраст смятат, че работата, взаимоотношенията им с хората и идентичността им са се променили радикално.