От „очите на дома” – прозорците, искаме всичко: да пропускат максимум светлина, но и да осигуряват необходимата топлоизолация и защита от уличните шумове. Много ни е важно крилата им да се отварят по различни начини и не на последно място – да са естетични, ценово изгодни и актуални.

И до днес изработените от дърво дограми са на почит. В стремежа си, обаче, за намиране на по-модерни и практични решения в строителството, на пазара се появи дограма от стомана, алуминий и PVC. Основните елементи на една дограма са брой на камерите, стъклопакетът и обковът. Всеки елемент има свое важно значение и никой не трябва да бъде подценяван. Според материала, от който е изработена дограма, тя се дели на няколко основни вида, които ще разгледаме по-подробно надолу.

ДЪРВЕНА ДОГРАМА -  топъл, практичен и лесен за работа материал. При изработката й обикновено се използва дървесина от бор, ела или смърч, които лесно се обработват и пригаждат към всякакви форми на прозоречни отвори. Дървените дограми се нуждаят задължително от лакиране или боядисване за защита от атмосферните условия. Като отличен изолатор, те отговарят на всички строителни норми, особено в комбинация с двойно остъкляване. Минус при тази дограма е, че с времето материалът старее под въздействието на външни фактори, но пък за сметка на това дървото осигурява уют.

PVC ДОГРАМА – изходният материал, от който се изработва е поливинилхлорид. Това е полимер с голяма здравина – не корозира, поддържа се лесно и не изисква особени грижи. За съжаление с времето и той старее, което води до пожълтяване, но този недостатък при най-новото поколение е избегнато. Благодарение на многокамерната им конструкция, тези дограми са особено ефективни в топло и шумоизолационно отношение. Материалът лесно се обработва и се нагажда към индивидуални размери и архитектура. Стъклопакетите са с клик – система и лесно могат да бъдат подменени при повреда. Цветовете също са разнообразни.

АЛУМИНИЯТ – ЗДРАВ И ДЪЛГОТРАЕН. На практика тази дограма е вечна! Тя е с дълъг живот, устоява добре на атмосферните промени и не корозира. Поддръжката й се състои единствено в периодично почистване. Твърди и същевременно леки, алуминиевите профили допускат големи дължини, без провисване. По този начин могат да се остъклят цели стени на къщи. Материалът позволя изработване на разнообразни форми и голям брой цветови решения. Недостатък е, че материалът не е най-добрия изолатор, а и цената му е доста висока.

СТОМАНАТА – ТВЪРДА, НО КОРОЗИРА. Този материал дава възможност за изработка на най-тънки и фини рамки в съчетание с максимална твърдост. Ценна е при направата на геометрични форми, в които остъклените повърхности са пространни. Много лесно се обработва и сглобява по мярка. Враг номер едно на този вид дограма е корозията. Желязната сплав ръждясва и трудно се поддържа, независимо, че съвременните технологии й осигуряват добра антикорозионна протекция. Необходима е редовна и грижлива поддръжка, тъй като веднъж настанила се, ръждата трудно се премахва и процесът на ръждясване е почти невъзможно да се преустанови.

Сега, след като ви запознахме в детайли с видовете дограма, считаме, че лесно ще направите своя избор, особено, ако Ви предстои да ремонтирате имоти в Русе или околностите.