С одобрените от служебното правителството днес промени в постановлението за приема във висшите училища се намалява общият брой субсидирани от държавата студенти в първи курс с осем процента. Това съобщи пред журналисти в МС министърът на образованието Николай Денков. С това и с промените от миналата година, ние връщаме този дял към нивата от 2010 г., допълни министърът.

С промените се цели изпълнението на някои от основните цели в Стратегията за развитие на висшето образование, свързани с повишаването на качеството във висшите училища, посочи още министърът. Той цитира данни, според които в периода 2010 - 2015 г. общият брой ученици, завършващи средно образование, намалява с 25 процента, докато общият брой субсидирани от държавата студенти след средно образование остава без промяна. По тази причина през 2015 г., когато е била приета стратегията, е предвидено възстановяване на нарушения баланс.
Има направления, които са засегнати повече, но има и такива, в които има увеличаване на приема - педагогика, математика, информационни и комуникационни технологии, каза министърът и допълни, че това са направления, към които има заявен интерес от бизнеса и добра реализация на студентите. За направленията - икономика, администрация и управление, туризъм, намалението е значително, защото реализацията на студентите от тези специалности е ниска - 20 - 30 на сто от завършилите работят на позиции, изискващи висше образование, изтъкна министърът. Затова в някои висши училища, които обучават студентите в тези направления, има съществено намаление на приема на кандидат-студенти за тази година.На тези училища е предложено да подготвят 3-годишни програми за устойчиво развитие, където да се предвиди как ще се преструктурират, за да може след този период с наличния брой студенти, да могат да развиват перспективни за региона им направления. Тези програми ще се финансират целево. Министърът изтъкна, че предлаганите промени са подкрепени от асоциацията на работодателските организации.
Друг елемент на промените е свързан със специфична подкрепа на хуманитарните направления - история, археология, философия, филология, защото там се подготвят специалисти, които могат лесно да започнат работа в училищата с допълнителна педагогическа квалификация и така да може да има компенсиране на дефицита на учители през следващи години, изтъкна министърът. Затова приемът в хуманитарните направления се поставя по същите правила, по които е поставено направлението педагогика.