Европейският съюз (ЕС) ще изпрати свои експерти в София, които трябва да помогнат на България да се подготви за своето председателство през 2018 година, съобщи служебният вицепремиер Деница Златева пред бТВ. Експертите ще останат в България около 8 месеца.

В същото време София ще изпрати около 200 българи в Брюксел, където трябва да натрупат опит при организацията на председателството.

Златева смята, че в момента България се справя добре с подготовката си и изрази надежда, че ще се справи успешно с предизвикателството. “Има притеснения относно сроковете, но има добра координация“, допълни тя.

Според нея ЕС е в криза, което прави задачата пред България още по-отговорна. Тя смята, че страната ни трябва да продължи да работи за решаване на бежанския проблем и за изглаждане на взаимоотношенията с Турция.

“Правителството реагира навременно и изключително адекватно на опитите на Турция да се намеси в предизборната кампания в България“, коментира Златева. Тя напомни, че Централната избирателна комисия (ЦИК) спря клип на ДОСТ по сигнал на Съвета за електронни медии (СЕМ) заради участието на турския посланик Сюлейман Гьокче.

Златева отказа да коментира освобождаването на Иван Гарелов като медиен съветник на служебния премиер Огнян Герджиков.

“Гарелов не е част от моя екип, а е част от екипа на министър-председателя. Той е преценил, че трябва да го освободи, съжалявам, че се е стигнало до тази ситуация”, каза вицепремиерът.