Германия започна днес кампания срещу публикуването на подстрекателски материали и клевети по интернет, заплашвайки с глоби до 50 млн. евро компании като Фейсбук и Туитър за това, че не вземат мерки, предаде ДПА.

"Трябва да засилим натиска върху социалните мрежи, така че компаниите да започнат да се отнасят по-сериозно към своята отговорност да не допускат криминално съдържание", каза министърът на правосъдието Хайко Маас, излагайки подробности за подготвяния проектозакон по въпроса.

Предлага се на компаниите да се дава 24-часов срок да отстраняват от своите платформи материали, оценени като клеветнически и насаждащи омраза, след което ще следват солени глоби. "Става въпрос за наказуеми деяния и за тях в социалните мрежи не трябва да има повече място, отколкото на улиците", изтъкна той.

В случай на неотстраняване на материали с такова съдържание, глобите ще бъдат от 5 млн. евро за физически лица в отговорната компания до 50 млн. евро за самите организации, посочи Маас.

ДПА обръща внимание, че новите правила се предлагат в навечерието на серията от избори, за които Германия се готви, и на фона на засилващо се безпокойство от използването на социалните медии за разпространение на т.нар. "фалшиви новини" и на расистки коментари и език на омразата.

Предвижда се всяко тримесечие да се публикува отчет за взетите мерки след постъпили оплаквания.