Десетки миряни се събраха в столичния храм "Света София", за да почетат паметта на Апостола на Свободата Васил Левски днес, когато се навършват 141 години от увисването му на бесилото.

Лично патриарх Неофит и архиерей от Светия Синод отслужиха панихида в памет на Васил Левски, на която присъстваха и вицепремиерът Цветлин Йовчев, и кметът на града Йорданка Фандъкова. След панихидата литийно шествие се отправи към паметника на Левски в центъра на столицата.

Няма българин, който да не знае за Апостола на свободата – йеродякон Игнатий - пламенния, неустрашимия, вдъхновения борец-революционер, пожертвал живота си в служба на народа и отечеството си, символ на героизма и патриотизма за поколения наши сънародници, заяви във възпоменателното си за Васил Левски слово Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Една страна от неговия живот доскоро беше премълчавана - фактът, че същинската двигателна сила за него в делата и постъпките му е била неговата православна вяра, встрани от която не бихме могли да разберем светлата личност, продължи патриархът и припомни, че Левски е израснал в религиозна семейна среда, възпитан в духа на евангелската нравственост. Йеродякон Игнатий през целия си живот остава убеден християнин и тази вяра определя целия му кратък, но изцяло отдаден на Бога и на ближните живот, заяви патриарх Неофит.

Апостолът проявявал до края на живота си удивителна монашеска скромност, аскетическо въздържание, целомъдрие, честност, жива християнска съвест и любов към всеки. Завършва земния си път спокоен – опростен и примирен с Бога. В предсмъртните си минути се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов, който и го причастява със св. Христови тайни. В изповедта си Дяконът казва, че каквото е правил, го е правил за полза на народа и моли, ако в нещо е съгрешил, Бог да му прости, а на отец Тодор заръчва да го поменава в молитвите си като "йеродякон Игнатий".

Така ще го поменаваме и ние, каза Дядо Неофит. Родолюбие, вяра, честност, надежда в Бога, неотпадаща любов към ближния - много са добродетелите, на които можем да се поучим от йеродякон Игнатий. Споменът за него нека да ни окрилява и днес, когато трудно откриваме около себе си примери, достойни за подражание! Той да ни вдъхновява в живота ни, като съзнаваме, че "очите на Господа са върху ония, които Го обичат. Той е силна защита и яка опора" на всички, които пребъдват в Него, завърши словото си патриарх Неофит.