Тръгна делото срещу бившия съветник на ДАНС Алексей Петров и още двама души за пране на над 3,3 млн. лева.

Подсъдимите пожелаха делото да се гледа по съкратената процедура, като част от свидетелите са и експертите по графическите експертизи. Подсъдимите обаче не се признават за виновни.

Обвинението е за изпиране на над 3.3 млн. лева, като парите са били присвоени от две фирми. Според обвинението престъпленията са извършени в периода 2006-2008 г. Подсъдими с Петров са още двама души - Явор Джиев и бившият председател на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев.

Според защитата обвинителният акт съдържа процесуални нарушения. В началото на заседанието, преди да тръгне делото, адвокатите на подсъдимите настояха за прекратяване на делото връщане на обвинителния акт на прокуратурата. Адвокатът на Алексей Петров - Ина Лулчева заяви, че обвинението е неясно и противоречиво. По думите й, Петров е обвинен, че участвал в присвояване като помагач. В същото време обвинението му не било идентично с това на другите двама, които са обвинени в присвояване, улеснено чрез сключването на неизгодна сделка. Петров няма обвинение, че ги е подпомогнал чрез неизгодна сделка.

Прокуратурата трябвало да посочи кой е бил инициаторът и как е дал идеята за това престъпление, коментира друг адвокат. Защитата посочи също, че на места в обвинителния акт пише: "На неустановени дата и място обвиняемите извършили това и това...". Нямало и нито една дума защо договорите са неизгодни.

Прокурорите отговориха, че няма изискване обвинението на помагач да бъде огледално на това на извършителя. Нямало основание за връщане на обвинителния акт и не са допуснати нарушения, смятат двамата прокурори по делото. Според тях възраженията на адвокатите са въпрос по същество, а не са за обсъждане в настоящия момент.

Неоснователно според прокурорите, е и изискването да се конкретизират датата и мястото. Прокуратурата не може да посочи факти, които не са установени в досъдебното производство, изтъкнаха представителите на държавното обвинение.

След кратко съвещание с членовете на състава съдия Александра Йорданова отхвърли искането на адвокатите като неоснователно. По думите й, изложените доводи са по същество и по тях становище ще има при постановяването на присъдата и мотивите.

Любопитното е, че представителите на двете фирми, които според прокуратурата са ощетени, заявиха, че не са пострадали и не желаят да бъдат конституирани като страни по делото.