Шотландското правителство насрочи референдума за излизане от Великобритания. Допиването ще се състои в периода между есента на 2018 г. и пролетта на 2019 г., съобщи премиерът Никола Стърджън, цитирана от британски медии.

Референдумът ще се проведе между есента на 2018 г. и пролетта на 2019 г., за да не бъде „прекалено късно“, но „условията на Brexit да бъдат ясни“, подчерта Стърджън. „Шотландия трябва да може да избира собственото си бъдеще в момент, когато възможностите са по-ясни, но преди да е станало твърде късно, за да определи своя собствен път“, посочи тя.

Премиерът ще изпрати уведомление за вота до британското правителство (чието одобрение се изисква за провеждането на референдума, б.р.), което трябва да уважи волята на шотландския парламент и да разреши допитването.

Тя намекна, че Brexit е неизбежен, но шотландците все още имат право на избор. „Вариантът за липса на промяна вече не е възможен. Но ние ще дадем на шотландците избор за вида промяна, която предпочитат“, подчерта Стърджън.

Подобен избор е важен и предвид последиците за Шотландия от напускането на ЕС. „За Шотландия ще бъде грешка да поеме по такъв път и да изгуби всякакъв контрол, предвид последствията, които ще се отразят на нашата икономика, общество, на нашето място в света, на нашето усещане кои сме ние като държава. Това би било грешка и затова съм на мнение, че трябва да имаме възможност за подобен избор“, обясни Стърджън.

По думите й независимостта е все по-вероятна. „Вярвам, че на референдума шотландците ще гласуват за независимост, това ще бъде тяхното решение и искам да подчертая, че това ще бъде информиран избор“, отбеляза тя.  

По думите й британското правителство „не е направило никакъв опит за постигане на компромис и съгласие“ с шотландските си колеги за Brexit и дори да се постигне добра сделка, тя ще бъде значително по-неблагоприятна от настоящото положение и еврочленството.

„Щом Шотландия е игнорирана по важен въпрос като този за членството в ЕС и общия пазар, тогава е ясно, че нашият глас може да бъде игнориран по всяко време и по всеки въпрос“, подчерта Стърджън.

Шотландската национална партия спечели парламентарните избори през миналата година, разпространявайки манифест, в който се ангажира да проведе референдум за независимост, ако „Шотландия бъде извадена от ЕС против нейната воля“.

62% от шотландците гласуваха за оставане в ЕС на юнския референдум за Brexit, но останалата част от Обединеното кралство избра да напусне блока. Британският премиер Тереза Мей потвърди, че ще изкара Великобритания от общия пазар – една от „червените линии“, които доведоха до нов шотландски вот за независимост.

„Вярваме, че шотландският парламент трябва да има правото да проведе нов референдум, ако има ясни и устойчиви доказателства, че независимостта е станала предпочитаната опция за мнозинството от шотландските граждани – или ако е налице значителна и съществена промяна в обстоятелствата от 2014 г., като например Шотландия да бъде извадена от ЕС против нейната воля“, гласи манифестът на шотландските националисти.