Езикът издава много за характера на човека. Това се отнася и до политици като Доналд Тръмп. Езиковедки от Германия и САЩ хвърлят поглед върху значението на неговите думи. Елизабет Уелинг е проследила първата реч на Доналд Тръмп пред американския Конгрес . Това е част от нейната работа като лингвист. Тя изследва езика на политиците. Какви са посланията на Доналд Тръмп тя разказа пред "Дойче веле".

Стилът на изразяване на Доналд Тръмп е специална тема за нея. Всеки ден Тръмп дава нова храна на анализаторите. След речта му пред Конгреса медиите се зарадваха на новия му тон. Елизабат Уелинг обаче не открива в речта му нищо ново в съдържателно отношение. Тя смята, че само представянето му е било по-различно.

"Човек веднага забелязва, че речта му е била предварително написана. Неслучайно беше публикувано и видео, в което той репетира речта си", казва тя. Подобни репетиции са всъщност нещо обичайно преди важни речи. Досега обаче хората бяха свикнали с един друг Доналд Тръмп. Американският президент отказваше аутокю и заучени текстове. Той говореше спонтанно и необуздано.

Елизабет Уелинг забелязва сега един по-различен тон, изразяващ обаче същото послание. "Образите, с които той си служи, са много интензивни. Те отговарят на неговия суперконсервативен начин на мислене. Кръв, война и вдовицата на един загинал войник - все символи, с които Тръмп иска да впечатли хората", казва тя.

Twitter сондаж

Доналд Тръмп знае как въздействат неговите думи. И той ги използва целенасочено не само в речите си, но и в Twitter. "При него всичко е предварително планирано", казва Уелинг. Тръмп използва туитове и по този начин отклонява вниманието от своята политика. Същевременно създава ярки образи в съзнанието на хората. Те достигат директно и неподправено до феновете му. Съвсем между другото той ги пита за тяхното мнение.

"Тръмп пише даден туит, прокарва в пространството една крайна теза и наблюдава как реагират хората", казва лингвистката. Американският президент се обръща към феновете си чрез Twitter. Те споделят неговите туитове и по този начин повтарят неговите словесни образи. Опасно става, когато неговите противници го имитират. Те пишат за "фалшиви новини" и всъщност повтарят неговите изявления.

"Доналд Тръмп е опитен бизнесмен. Той знае много добре как да пласира идеите си", казва Уелинг. Според нея, най-голямата грешка на медиите е, че като осъждат неговите изявления, те същевременно по такъв начин и ги разпространяват.

Нов пост - нова реторика?

С езика си Тръмп играе на чувствата на публиката. Езиковедката Джийн К. Гордън е сравнявала думите в речите на Тръмп с тези на Клинтън и Обама. Тя стига до извода, че в речите на Тръмп най-често се съдържат негативни понятия. Но речта му пред Конгреса е била много по-положителна. В речта пред Конгреса човек може да разпознае новата стратегия на Тръмп и неговия екип, смята езиковедката.

Постингите в Twitter и спонтанните изявления на Тръмп са достоверни за неговите привърженици. Той използва кратки изречения, прости думи и разбираеми образи. Това беше и стратегията му преди изборите - и тя беше успешна, посочва Гордън. Сега обаче тази стратегия търпи критика. "Речта му пред мемориала в Ленгли и изказването му по време на Националната молитвена закуска бяха катастрофални", изтъква лингвистката Тереза Хайд от университета Дуисбург-Есен.

След агресивните и невъздържани изявления Доналд Тръмп сега демонстрира спокойствие и уравновесеност. Елизабет Уелинг смята обаче, че е пресилено да се говори за нов тон на Тръмп: "Няма никакво значение, дали говори нагло или спокойно. Най-важно е съдържанието, а то си остава все същото", посочва тя.