Проф. Салим Юсуф, предишният председател на Световната сърдечна федерация, предупреди, че препоръчваното дневно количество сол е много ниско и така се увеличава рискът от инфаркти, съобщиха в. "Дейли експрес" и в. "Дейли мейл".

Препоръката на проф. Юсуф за завишаване на дневното количество сол се основава на доклад на работна група от експерти от няколко международни организации, публикуван в европейското списание по сърдечно здраве "European Heart Journal", който обръща внимание върху потенциалната опасност от твърде занижения прием на натрий.

Специалистите призовават за допълнителни изследвания, защото според тях намаляването на солта до сега препоръчваното количество е с "неясен ефект" за сърдечното здраве.

При количество под три грама натрий дневно се нарушава естественият баланс на тялото и се увеличават инфарктите и сърдечната недостатъчност, както и смъртността. В препоръчваното количество от 3 до 6 гр сол, натрият е под тази граница.

Проф. Салим Юсуф препоръчва дневното количество сол да е между 7,5 и 12,5 гр, което е равно на 3 до 5 гр натрий.

Диетоложката Алисън Тедстоун обаче не е съгласна с тази препоръка, защото така има опасност от повишаване на кръвното налягане и оттук на риск от сърдечносъдови заболявания, инсулти и инфаркти.