Официално инвестиционно намерение към "Българските държавни железници" (БДЖ), включващо три основни точки, е внесла Китайската корпорация за железопътен подвижен състав (CRRC, China Railway Rolling Stock Corporation), която е един от най-големите индустриални концерни в световен мащаб. Това е станало на среща на нейни представители с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, съобщиха от ведомството в четвъртък.

Китайската оферта предвижда със 130 млн. евро да се рефинансират старите задължения на "Холдинг БДЖ“ ЕАД, които са за около 250 млн. лв., а други 170 млн. евро да се предоставят на превозвача за доставка на нови електрически и дизелови мотрисни влакове.

От съобщението става ясно, че CRRC смята да предложи за обновяване на подвижиня състав на БДЖ свои машини, които да отговарят на европейските стандарти и българските изисквания за сертификация. Корпорацията поема ангажимента да достави мотрисите своевременно спрямо спешните нужди на БДЖ и с високо съотношение цена-производителност.

Не е уточнено обаче какви условия поставят китайците за предоставяне на тези средства. Вероятно това ще е обект на преговори в бъдеще в рамките на предстоящата за сформиране работна група с участието на представители на транспортното министерство БДЖ, CRRC и китайски финансови институции, които изглежда ще предоставят цитираните инвестиции.

Третата фаза на инвестиционното намерение е изграждане на нов завод за асемблиране на електрически и дизелови мотрисни влакове в България. Каква ще е неговата стойност не е ясно

"В инвестиционното намерение са посочени решения за стратегическо съвместно сътрудничество, включващи предоставяне на пакет от високи технологии, финансиране, инвестиции, обучение и услуги", посочват от транспортното ведомство, чието служебно ръководство си е поставило за приоритет подобрението на предлаганата от националния железопътен превозвач услуга.