Поредният скандал, свързан с Фонда за лечение на деца е свързан с промени, подготвяни от Здравното министерство. Идеята е вече да се ограничи ролята на Обществения съвет, което предизвика недоволството на родители и членове на съвета. Нещо повече, те заплашиха с протести, ако измененията влязат в сила.

Предложението идва след друг скандал, който се разрази неотдавна. Става въпрос за казуса с 9-годишния Байрям, който трябва да замине за бъбречна трансплантация в Германия. Той получи одобрение от фонда, но в последния момент от Министерството на здравеопазването отказаха да подпишат формуляр S2. Без него детето не можеше да замине за лечение в чужбина, а мотивът беше, че той може да бъде опериран в България. В крайна сметка детето ще замине този месец.

"Важно е да има обществен съвет, който следи дали лекарите дават становища в интерес на децата. Няма място за обида, когато става въпрос за живота на децата. Какво щеше да стане с Байрям, ако нямаше обществена реакция”, коментира Красимира Величкова от Българския дарителски форум.