Истинските дървени подове внасят частица от природата в нашия дом. В България за направата му най-често се използват дъб, бук, ясен и орех. Напоследък изключително актуални са старите или изкуствено състарените дървени подове, с лек рустикален привкус. Дървото има топло- и звукоизолационни свойства и често при покупка на имот, естествената подова настилка е предпочитан и търсен елемент. Тя леко повишава цената на имота, но инвестицията се отплаща във времето.

Ценителите знаят, че стойността на старите дюшемета и паркети зависи от качеството на стареенето им и лакираните губят почти изцяло от цената си, тъй като не са могли да се патинират с времето, както тези, които са поддържани с восъчни покрития. Много търпение и желание са нужни, за да може едно старо дюшеме или паркет да заживеят нов живот. Преместването на старо дюшеме на ново място също е много сложно и трудно.

В случай, че сте любители на този вид подова настилка, добро решение е да си закупите направо изкуствено състарен паркет. Той има редица предимства пред новия – замърсявания, надрасквания, изтъркване и др. дефекти остават незабележими. Изкуствено състарените дюшемета се произвеждат фабрично. Те представляват материал, който достоверно имитира петдесетгодишни дъски. Освен характерния кафеникав нюанс и патината, по-добра дори от естествената, дъските на много места са протрити с пасване на неравномерни ръбове при снажданията, за да оставят впечатление за продължителна употреба.

ПРОЦЕСЪТ НА СЪСТАРЯВАНЕ. Състаряването се постига с ускорен процес, при който масивният дъбов материал „преживява” 150 години само за няколко десетки часа или дни. Фабрично дъските за дюшеме се оставят под въздействието на специален газ, който в контакт с танина в дървесината, причинява окисляване в дълбочина няколко десети от милиметъра. Този процес трае три дни, при което дървото запазва абсолютно естествения си вид. Състоянието му е подобно на такова, стояло на открито две години. Състаряването продължава машинно. Дъските са надраскват, надупчват, набраздяват, докато заприличат на стари. Така се постига пълна илюзия. Финалното почистване на повърхността разкрива на места шарките на дървото, все едно че е изтъркано от употреба. Някои производители прибягват и до оставяне на дървото в херметично затворена изба за 25 дни. Това придава на дървесината цветови нюанс в още по-голяма дълбочина.

След състаряването дъските се обработват финално с восъчни или маслени покрития и така се оцветяват и патинират. Палитрата от цветове е широка. Съседни дъски в дюшемето могат да варират по цвят, тъй като дървото реагира специфично на състаряването. Обратно на лакирането, обработката с маслени и восъчни препарати прави дъсчените подове по-устойчиви на изтъркване и по време на ползването подсилва старинния аспект на материала, дава му възможност да диша и да се патинира. За оптимална протекция се налага дъските редовно да се третират с безцветни препарати. При поява на петна могат да се изтъркват леко с шкурка, но не прекалено, защото състареният пласт е повърхностен.

СЪОБРАЗЕТЕ СЕ С ИНТЕРИОРА НА ДОМА. Разкриването на великолепието на такива дървени подове зависи от осветлението в помещението, където са поставени. Освен това е по-добре да не закривате пода с килими и пътеки – дъските сами по себе си носят красота и топлина.

Дървото като източник на уют в българския дом, продължава да е актуално и до днес и заложилите на него са истински късметлии, заради високото качество и невероятни свойства, които то притежава.