5 положителни температурни рекорда са измерени днес. Най-топло е било в София, където са отчетени и рекордните за този ден 20,7 градуса. Това съобщиха от НИМХ.

Столичани се радваха на топло време от 16 градуса, но измерени към 14 часа. Температурите през деня продължаваха да се покачват и така в края му максималните достигнаха рекордните 20,7 градуса. Така се подобриха рекордните за днешния 19 февруари 18,4 градуса, измерени през далечната 1958 година.

Кюстендил също се нарежда сред най-топлите за днес градове. Там хората са се радвали на пролетните 20,6 градуса, които макар и да не са рекордни, са донесли дали усещането за край на зимата. В Разград също са измерени рекордни положителни за деня температури от 19 градуса, предишните най-високи са измерени пред 2002 година, когато градусите са били 18,4.

В Драгоман също се радвали на рекордни температури от 20 градуса. Това е с цели 7 градуса по-топло от предишния рекорд от преди 59 години през 1955. Рекордни са били измерените температури и на връх Мургаш - 11,5 градуса, и на Рожен – 15,3 градуса.

Днес въпреки слънцето и усещането за пролет обаче не е подобрена максималната средна за страната температура. Тя за този ден е от 1957 година, когато са били измерени цели 23,2 градуса в Старо Оряхово.

Далеч не пролетно е било днес настроението, поне доколко то зависи от времето в градовете покрай река Дунав. Там мъглата не е позволила пролетни усещания и в някои от градовете са измерени най-ниски максимални температури от по 6 градуса. Така е било в Свищов и в Русе, където пък са измерени едва 6,1 градуса. След 14 часа обаче на някои места мъгла се е разсеяла и след това температурите на някои места са се вдигнали до около 9 – 10 градуса. 6 градуса е било отново заради мъглата и на Калиакра.

През следващото денонощие синоптиците прогнозират разкъсана, средна и висока облачност. Преди обяд над западната половина от страната тя ще е предимно значителна, а до края на деня и над източните райони ще се увеличи. Ще бъде обаче без валежи. Очаква се и максималните температури по Дунавската равнина утре да се повишат, тъй като вятърът временно ще се ориентира от запад – до умерен. Минималните ще са между 3 и 8 градуса, а максималните предимно между 16 и 21 градуса. В София минималната температура ще е около 5, максималната около 17 градуса.