Главният прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши следващата седмица ще участва в конференция, организирана от Върховния касационен съд, съобщава Правен свят.

Темата е "Румънският опит: Антикорупционни институции и мерки". Самата Кьовеши се очаква да говори около час за ролята на ръководената от нея Национална антикорупционна дирекция за постигане на успехи в борбата с корупцията в южната ни съседка. Събитието ще е на 16 март в зала "Тържествена" на Съдебната палата.

Само преди два месеца мнозинството на ВСС отказа да покани Лаура Кьовеши в България. Тогава предложение за това направи Калин Калпакчиев, който в началото на ноември миналата година бе на конференция в Букурещ на тема "Превенция и борба с корупцията в съдебната власт в Югоизточна Европа".

Тогава той изготви доклад от резултатите от участието си в събитието и предложи Пленумът на ВСС да покани на официално посещение Лаура Кьовеши и членове на Върховния съвет на магистратурата на Румъния. Друга идея на Калпакчиев беше в Националния институт на правосъдието да бъдат организирани обучения за български прокурори по разследване на корупционни престъпления по високите етажи на властта с участието на румънски обвинители, припомня Правен свят.