Японски изследователи са установили, че вибрациите, създавани по време на езда, активират парасимпатиковата нервна система, което подобрява познавателните способности на децата.

Подробностите за научни изследвания на учените от Токийския университет са публикувани в списание Frontiers in Public Health.

Учените предлагат на деца да изпълнят прости тестове непосредствено преди и след езда. Поведенческите реакции на деца са изследвани чрез теста Go/No-Go, в който децата трябва да извършат някакво действие само при определени условия. Тестът определя способността на децата бързо и адекватно да реагират на ситуацията. Изследователите също така зададоха децата да решат прости аритметични задачи, за да тестват техните умствени способности. Докато децата изпълняват тестовете, изследователите измерват сърдечния им ритъм.

Учените откривати, че конната езда значително подобрява поведенческите реакции на децата при съответните тестове. И макар и по-слаб, подобен ефект се забелязва и за резултатите при решаване на математически задачи, според експертите.

"Задачите от теста Go/No-Go могат да бъдат по-сложни, отколкото аритметичните и затова способства по-силното активиране на симпатичната нервна система, а честотата на сърдечния ритъм се увеличава по време на повторното и по-добро изпълнение на Go/No-Go, но не и по време на изпълнение на аритметичните задачи", – отбелязва авторът на проучването Мицуаки Охта.

Тези резултати означават, че конната езда може да подобри познавателните способности у децата, което може да доведе до подобряване и на паметта и способността да решават бързо задачи.