Няма шега, от днес - ново начало! От днес решавате да започнете да водите здравословен начин на живот. Вярвате, че новите правила ще се впишат органично в ежедневието ви, а вашите приятели и близки с удоволствие и блеснали от одобрение очи ще ви подкрепят.

Уви, съвсем не е така. Ще се наложи да си създадете редица нови навици, които е възможно не просто да не са по вкуса на вашите близки, но дори и да ги дразнят! Например:

 №1: пазаруване всеки ден

Част от избора да живеете здравословно е да си набавяте всеки ден прести, био, еко и т.н. продукти. Това означава обиколки по магазините като първо ще се наложи да откриете правилните магазини. Номер 2 в списъка с пресни продукти е внимателното четене на етикетите и отказът от полуфабрикати, защото свещеното правило на здравословното хранене е да готвите сами.

Колко от приятелите ви биха приели да ходят по магазини с придирчив перфекционист, който гледа под лупа състава на всеки продукт?!

№2: вечер край печката

Бързо и питателно - такава е масовата концепция за вечеря на заетите хора в днешно време. Но, вие вече сте друг човек и затова, след работа - право вкъщи! Графикът е друг - поне два часа край печката, за да приготвите не само вечерята, но и обеда за следващия ден. Така е по правилата на здравословния живот - всичко трябва да е внимателно подбрано, старателно дозирано и разточително откъв време приготвено!

По принцип, вашата половинка едва ли би имала нещо против топлата домашна храна. Проблемът е, че ще ревнува от фурната, на която отдавате цялото си внимание.

№3: храна от вкъщи

Приготвили сте обеда и междинното хранене за работния делник, всичко е акуратно подредено в кутийки. И, естествено, отказвате на колежките да похапнете заедно пица в обедната почивка. Е, как да не се дразни човек?!

№4: придирчивост в ресторанта

Не може вечно да отказвате поканите за срещи с приятели в заведение, заради вашия нов начин на живот. Приемате компромисен вариант - веднъж седмично. Но всеки път, щом наближи моментът, прекарвате няколко часа в интернет в старателно издирване на менюта, които съответстват на режима ви за правилно харнене. Много е важно да бъдат посочени и калориите!

Започнете ли да ги броите заедно със сервитьора, докато правите поръчката, компанията около вас със сигурност ще се опита да се скрие под масата от неудобство. Където веднага ще постигне негласно споразумение да ви обяви за персона нон грата.

№5: тренировките са на първо място

Спортуването е важно за здравето не по-малко от правилното хранене. И затова сте въвели желязно правило: тренировки три пъти седмично, веднага след работа. И дума да не става, че можете да пропуснете часовете за спорт, дори и да ви предлагат безплатни билети за концерт на Лейди Гага или пък да са ви организирали специална изненада за рожденния ден. Лейди Гага няма да избяга, концертът винаги може да се гледа и на запис. Но, вашите приятели скоро може да ви отпишат от кръга с общи интереси.