България е сред лидерите по укриване на данъци от едрия бизнес сред страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това показва доклад „Избягалите данъци”, посветен на данъчното облагане на най-големите компании в ЦИЕ, изготвен от 6 неправителствени организации.

За България разработката е направена от неправителствената организация „За Земята”. Според тях десетте компании у нас, които отчитат най-голям оборот за 2015 г., взети заедно, не само че не плащат данък на държавата, но всъщност получават данъчни приходи от над 150 млн. лв.

В законодателството на редица страни е предвидено приспадане от дължимия данък на загубите от предходни години, но само в България данъчната загуба е придобила подобни размери, посочват от „За Земята”.

България води не само по отношение на либералното данъчно облагане на големия бизнес. В сравнение с другите страни в региона, а и отвъд него, българският бюджет най-силно разчита на „скритите” данъци.

ДДС и акцизите върху горивата и тютюневите изделия формират над 70% от данъчните приходи в държавния бюджет у нас, пише в доклада. За сравнение средната норма на „скритите” данъци за страните в региона е с около 1/3 по-ниска.

Заключението на доклада е, че данъчните подаръци за едрия бизнес падат върху плещите на обикновените хора и на малките и средни местни фирми.

В доклада са посочени данъчните практики на полската Orlen Group, която има мощен клон в Чехия. В Полша Orlen е платила половин милиард злоти данък печалба, но в Чехия дъщерната Unipetrol отчита загуба в 4 от последните 5 години. При положение че над половината от разходите на чешкото поделение са за доставки от Полша, това не може да не породи въпроси, се казва още в анализа. Още повече, че освен Orlen инвеститори в Unipetrol са и няколко анонимни кипърски акционери.

Според доклада Унгария се очертава като „данъчният рай” в Централна и Източна Европа. Повечето от най-големите компании там плащат ефективен корпоративен данък под 1%, независимо, че ставката за печалби над 500 млн. форинта е 19%. Тук изпъква унгарското поделение на General Electric, което е получило близо 9 млрд. долара дивиденти от други поделения на конгломерата, за да бъдат те обложени в Унгария с 0.002% данък, пише в анализа.

Според експертите редица от най-големите компании в Полша са държавни или с голямо държавно участие и за тях е много по-трудно да се възползват от вратичките в данъчните закони. За сметка на това, те декларират много ниски печалби и съответно данъчните им отчисления са скромни.

В Латвия Latvenergo постига най-висока норма на печалба (20%), но в същото време плаща и най-нисък данък, тъй като ползва данъчни отстъпки за внедряване на нови технологии. В Словения Gorenje пък не е плащала корпоративен данък в течение на 5 години.

Докладът „Избягалите данъци” предлага още редица примери за големи компании – данъчни „иноватори” в ЦИЕ.

Експертите, които са изготвили проучването, заключват, че независимо от ниските данъчни ставки в региона, големите компании в ЦИЕ като цяло се изкушават да избягват дължимите данъци.

„Безплатен обяд няма: щом Големият Бизнес не иска да плаща, плаща населението. В интерес на гражданите е правителствата от Централна и Източна Европа да работят заедно на европейско равнище, за да осигурят общ набор от правила и норми за данъчно облагане на компаниите”, препоръчват авторите на доклада.

Изследването е направено от българското екосдружение „За Земята”, чешката Glopolis, унгарската Demnet, латвийската Lapas, полската IGO и словенската Ekvilib.