Новоназначеният от президента главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс е скрил, че се е срещал два пъти с руския посланик Сергей Кисляк по време на предизборната кампания на Доналд Тръмп.

Посланикът на Москва е смятан от американското разузнаване за един от най-добрите руски шпиони във Вашингтон, съобщава „Си Ен Ен” (CNN), цитирайки настоящи и бивши висши служители на службите в САЩ.

По-рано „Уошингтън поуст” (The Washington Post) съобщи, че през 2016 г. сенатор Сешънс на два пъти се е срещал с Кисляк.

Говорителят на Сешънс потвърди, че тези срещи наистина са се състояли, но отрече връзката им с изборите за президент.

„Никога не съм се срещал с руски представители, за да обсъждам въпроси, свързани с кампанията. Нямам идея какво е това обвинение. То е фалшиво”, категоричен бе самия Сешънс.

Проблемът е в това, че бившият сенатор на Алабама излъга по време на изслушването си под клетва в Сената през януари, когато беше одобрена кандидатурата му за поста главен прокурор.

Тогава Сешънс отрече да е имало комуникация между представители на Русия и членове на предизборния щаб на Тръмп и заяви, че самият той не е осъществявал никакъв контакт с руснаци.

От Министерството на правосъдието на САЩ потвърдиха за срещите, но посочиха, че те са ставали в качеството на Сешънс като сенатор от Комисията за въоръжение.

А от Белия дом коментираха, че „това е най-новата атаката срещу администрацията на Тръмп от поддръжници на Демократите”

CNN твърди, че „потенциалната близост на Кисляк с руското разузнаване” е една от причините за оставката на Майкъл Флин, доскорошен съветник на Тръмп за националната сигурност, който също беше уличен, че се е срещал с руския посланик.

Самият Флин и говорителят на президента отрекоха на тези срещи да е било обсъждано премахване на санкциите срещу Русия.

От Кремъл потвърдиха за разговорите с Кисляк, но посочиха, че темата им се предава неправилно.