Всеки дом се състои от различни помещения със специално предназначение, в които преминават основните дейности на семейството. Естествен стремеж на всеки човек и в частност на домакинята е да го направи красив, удобен, уютен, тъй като в него протича една голяма част от живота ни.

Няколко са основните правила, които могат да помогнат на начинаещите и да дадат идеи на по-напредналите в цветарството, но по принцип в тази сфера е много важно и собственото виждане и усещане за красота и хармония. Най-важното условие, което има значение, е аранжирането на растенията в дома да доставя удоволствие на цялото семейство и да осигурява всичко необходимо на самите цветя, за да бъдат те здрави и да изглеждат добре. Друго важно нещо е, да не прекалявате с видовото разнообразие и с броя им, за да не се превърне домът в своеобразна оранжерия. Натрупването на прекалено много растения не позволява те да бъдат подредени стилно и допринасят за визия на хаос в помещенията.

ХОЛЪТ. Той е най-просторната стая в апартамента и много често дори е свързан с трапезарията и кухнята, като се образува едно голямо отворено помещение. Той обикновено е много добре осветен и условията за отглеждане на цветя в него са отлични, а също така и тук посрещаме гостите си и по всички тези причини цветята са най-много на брой. При добър избор на подходящи растения, един хол може да се промени до неузнаваемост. На някое добре осветено, централно място, поставете по-едър вид растение, което ще бъде акцент в помещението. Високи видове като палми и фикус се поставят в по-ниски стаи, защото създават илюзия за височина. А на прекалено високите тавани можете да монтирате кошници с висящи видове, за да снижите оптически стаята. Ако обзавеждането е по-пищно, използвайте растения с големи, но прости листа, като дифенбахия, банан, кафеено дръвче, а ако стаята е по-семпла, ще изглежда чудесно, в случай, че в нея се поставят такива със сложни листа, като арека, бамбук, фатсия.

СПАЛНЯТА. В повечето спални не се отглеждат цветя или те са съвсем малко на брой, защото обикновено самите помещения са по-малки по обем и няма достатъчно място. Според наличното пространство, там можете да използвате за озеленяване почти всички видове, с изключение на силно ароматните цъфтящи видове, като хоя и жасмин. Предпочитайте все пак единични, по-едри растения, които да поставите на пода. Спалните са по-хладни помещения и там бихте могли да преместите видове, които се нуждаят от презимуване в покой.

КУХНЯТА. Тя е място за растения, които спокойно реагират на постоянните промени в процента на влагата и на топлината. Тук е характерно, че във въздуха постоянно се носят частици от мазнини и сажди, които полепват навсякъде, за това за предпочитане са растения, чиито листа лесно можете да измивате или да почиствате с кърпа. Използват се и много цъфтящи видове, както и подправки в саксии, които се подреждат на перваза на прозореца или на поставки по стените например. За декоративен елемент, бихте могли да насадите растенията в стари чайници, метални кани, малки гърненца. Това ще придаде много колорит и растенията ще изпъкнат чудесно в тях. Изборът на издръжливи видове е много голям – бегония, аспарагус, пеперомия, алое, бръшлян, каланхое, а от подправките – магданоз, розмарин, риган, мента.

Накрая, но не на последно място, искаме да ви напомним, че независимо колко растения ще отглеждате във вашето жилище в Русе и къде ще ги разположите, от изключителна важност за естетичната им функция е, те да бъдат насадени в красиви, здрави съдове, които да са съобразени цветово с интериора. По този начин няма опасност да се получи обратен ефект и вместо да разкрасите – да загрозите дома си.