Главният секретар на МВР Георги Костов, когото правителството предложи на президента за освобождаване, заяви, че е подал сигнал до прокуратурата за начина, по който е отстранен, предава БНР. Сигналът до прокуратурата Костов подал заради оказан политически натиск. 

Костов допълни, че смята да търси правата си в съда. По думите му се целяла дестабилизация на държавата.

Той разказа, че миналата седмица в сряда министър Узунов го е извикал и му казал, че няма вече доверие в него и че натискът да бъде отстранен идва лично от премиера Огнян Герджиков.

"Аз не съм орган по назначаване и освобождаване в МВР. С промените в закона от 2015 г. министърът прави това. Твърдението, че съм оказал натиск върху хора да напуснат, подлежи на проверка. Когато обвиниш някого в нещо, е редно да го провериш. На мен по никакъв начин не ми е искано каквото и да било сведение", каза още Костов по-рано днес. 

Главният секретар обясни, че е разбрал от новините за предложението на Министерски съвет той да бъде отстранен. Той допълни, че до момента "не е професионално сезиран“ от никой в МВР за това, че има предложение да бъде сменен от поста.