В България има прекомерeн икономически дисбаланс. Това сочи годишният анализ на ЕК на икономическата и социалната ситуация в държавите членки от Европейския съюз, съобщи NOVA.

Такъв проблем имат и Франция, Хърватия, Италия, Португалия и Кипър.

Германия, Ирландия, Испания, Нидерландия, Словения и Швеция пък били засегнати от икономически дисбаланси. За Финландия няма такива данни.

Всички държави с дисбаланс ще продължат да подлежат на специален мониторинг. Той ще бъде насочен към техните ответни мерки.

От Брюксел отбелязват, че като цяло страните от ЕС са отбелязали напредък при изпълнението на миналогодишните индивидуални насоки за насърчаване на инвестициите, провеждане на структурни реформи и осигуряване на отговорни бюджетни политики.

Анализът показва, че в повечето държави членки икономическото възстановяване е довело до намаляване на безработицата, въпреки че тя все още е по-голяма, отколкото преди кризата. Големите дефицити по текущата сметка са били коригирани, а значителният частен, публичен и външен дълг е започнал да намалява като дял от брутния вътрешен продукт.

Въпреки това редица рискове остават. Сред тях са високите излишъци по текущата сметка. Те се коригират само в ограничена степен, докато значителните по обем натрупани необслужвани кредити влияят върху финансовия сектор в някои държави членки.