Светият синод на Българската православна църква е взел решение да започне църковно-наказателно дело срещу Агатоникийския епископ Борис заради непристойни за сана му действия, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

Архиереите са решили, че той вече няма да бъде игумен на Бачковския манастир и го изпраща на покаяние в Рилския манастир, където ще изчака решението на църковния съд. За временноизпълняващ длъжността игумен на Бачковския манастир е определен отец Симон, монах от братството на светата обител.

Епископ Борис бе поставен под запрещение от Светия Синод, т. е. без право да служи, както и бе изключен от всички листи на достоизбираемите за митрополити на БПЦ.

Това е вторият случай за последната година, когато Светият Синод решава да проведе църковен съд над епископ. Все още няма решение за случая на Левкийския епископ Павел, който бе обвинен, че има семейство и дете, което е несъвместимо с епископския сан.

Сигнали за непристойни деяния на епископ Борис имаше отдавна, но чашата преля с пуснат по интернет порноклип с негово участие.