Втората годишна конференция на Академията по електронна търговия „eCommerce Academy“ ще се проведе в петък и събота, 24 и 25 февруари, от 10 до 18 часа, в Канев център. Ежегодното събитие е част от множеството организирани от академията обучения, семинари и други ключови мероприятия, които помагат, както на стартиращи, така и на вече утвърдени онлайн търговци, да се реализират по-добре на този конкурентен пазар. За тазгодишното издание на конференцията разговаряме със създателя на академията Никола Илчев.

- Г-н Илчев, първата конференция по електронна търговия в началото на миналата година премина при голям интерес. Доволни ли сте от свършеното през 2016 година?
- Целите пред академията през 2016 година чрез ежемесечни семинари да се повишава компетентността на онлайн търговците, срещайки ги с лектори, доказани специалисти в бранша, бяха успешно постигнати. Доказателство за това са проведените събития в Русе и други градове на страната: „Как да създадем успешен онлайн бизнес в няколко лесни стъпки“, „Продавай успешно в Румъния“, „Финансова култура за онлайн търговци“ и др.
- Какво ново предвиждате в тазгодишното издание?
- Най-голямата разлика е, че тази година конференцията ще бъде в два дни. В петък, 24 февруари, ще се проведат няколко уъркшопа. Гостите ще могат да избират между практически обучения по оптимизация за търсещи машини, онлайн маркетиране, работа със социални мрежи, предприемачество, работа със специфични софтуерни продукти, презентационни умения и много други. Ще бъдат създадени работни групи и всеки ще може да подобри личните си и професионални качества в различни сфери на електронната търговия и дигиталните умения. Същинската конференция ще бъде в събота от 10 до 18 часа в Канев център.
- Какви теми ще бъдат разгледани на конференцията и кои ще са лекторите?
- Лектори тази година са някои от най-изявените специалисти в бранша. Иво Илиев - водещ специалист в областта на онлайн маркетинга, ще говори за социалния маркетинг, който не продава. Ангел Тодоров е онлайн експерт по социална комуникация и дългогодишен консултант на различни международни и български бизнеси като „Harley-Davidson“, „MINI Cooper“, „Wienerberger“, „Volvo Trucks“, „Freestyle Cafe“ и много други. Игнат Арсенов е директор на Европейски потребителски център България от 2010 година и магистър по право от Софийски университет. Кирил Динов е мениджър бизнес развитие към Retargeting.biz. 
Тази година фокусът ще бъде насочен към развиването на онлайн бизнес с Румъния и на тази тема ще е моята лекция - Продавай успешно в Румъния с RoContact. Накрая общите тенденции в онлайн търговията ще обобщи прокуристът на „Еконт Експрес“ Павел Пенчев.
Интересни теми ще бъдат разгледани и по време на уъркшопите. Тодор Минев ще сподели опит от работата си с Амазон и как може за 12 месеца да достигнеш продажби за 100 000 евро. Ивайло Шолеков ще демонстрира как да си направим онлайн магазин на Wordpress и др.
- Две поредни години правите тези конференции през зимата. Няма ли в по-топлото време да привлечете повече интерес?
- Аз съм русенец и искам да организирам тези събития в Русе, за да помогна най-вече на бизнеса от региона.  Получавам много предложения да правя тези форуми в София и там би било по-лесно. Като се започне от март обаче в столицата непрекъснато вървят такива събития. Така че ако проведем по-късно русенската конференция, ще бъде трудно да осигурим присъствието на толкова специалисти от такава класа.