Няколкостотин български граждани са замесени в един от най-мащабните случаи на измама със социални помощи в Германия, съобщи Дойче веле. Действието се развива в Бремерхафен, а щетите възлизат на 6 милиона евро, съобщи Нова. 

Между 2013 и 2016 година около 1 300 чужденци, повечето от които български граждани, са получавали социални помощи от Бюрото по труда в германския град въз основа на фалшиви документи. Те са представяли фиктивни трудови договори, а след това са се записвали в Бюрото по труда като социално слаби.

Тъй като месечните им възнаграждения са били ниски, от Бюрото по труда освен парични помощи са им изплащали и част от разходите по наемите.

Фиктивните трудови договори са били издавани от две германски организации, които по всяка вероятност са измислили цялата измамническа схема. Става дума за организациите "Aгенция за заетост и интеграция" и "Дружество за семейството и половата равнопоставеност", чийто председател е германецът от турски произход Селим Йоцтюрк. Той е привличал главно турскоговорящи българи, повечето от които са родом от Варна.