На 15 февруари европейските партньори ще заявят пред министъра на отбраната на Съединените американски щати, Джеймс Матис, че НАТО не е слабият Алианс, за който американският президент Доналд Тръмп го мисли. Това ще стане по време на една от най-очакваните срещи на блока за последните години, пише EurActiv.
В първата си среща очи в очи с Матис европейските министри на отбрана ще търсят потвърждение от своя американски колега, че Тръмп е ангажиран към Организацията на Северноатлантическия договор, която гарантира сигурността на Европа вече близо 70 години.
„Изказването на Матис ще бъде наистина важно“, коментира Адам Томсън, бивш британски посланик в НАТО и директор на мозъчния тръст Европейска ръководна мрежа в Лондон. „Всичко се свежда доколко убедително той ще изглежда да говори за цялата администрация на САЩ“, добавя Томсън.
Противоречивите изказвания на Тръмп относно НАТО, наричайки Алианса „остарял“ по време на американската предизборна кампания, но също така подкрепяйки го, изказвайки похвала са руския президент Владимир Путин, дълбоко обезпокои съюзниците, които се страхуват за бъдещето на трансатлантическите връзки.
В своето първо пътуване до Европа като глава на Пентагона, Матис е настроен да повтори дългогодишните призиви на САЩ европейските съюзници да инвестират повече в отбрана – нещо, което американските министри на отбраната от Републиканските и Демократически администрации в страната заявяват от години.
Експерти обаче заявяват, че съобщението на Матис трябва да бъде умерено, защото макар Тръмп да оттегли своята критика към НАТО след встъпването си в длъжност, той запази критичността си спрямо някои съюзници, че не са успели да направят „пълни и подходящи финансови вложения“.
„Много от тях дори не са близо“, заяви американският държавен глава по адрес на европейските разходи за отбрана. „И те трябва да го направят“, добави той пред американски войници в щата Флорида по-рано този месец.
НАТО в Европа твърди, че увеличава разходите за отбрана, повишавайки ги с 10 млрд. миналата година.
Анексирането на Крим, черноморският полуостров на Украйна, през 2014 г. от страна на власите в Москва и директната руска подкрепа за бунтовниците в Източна Украйна подтикнаха НАТО да започне да изпраща войници на Алианса към границите на Руската федерация, за да възпре Кремъл от каквито и да било други ходове.
Матис, който е бивш генерал на НАТО, служил в американската армия за четири десетилетия, вероятно ще се почувства у дома си в централната на Алианса. Той обаче също пристига на фона на подновена несигурност във Вашингтон, след като съветникът по национална сигурност към Белия дом, Майкъл Флин, подаде оставка тази седмица.
Натовските министри на отбраната от Европа, Канада и Турция също ще искат да чуят от Матис, който първи ще направи обръщение пред 27-те министри на отбраната в сряда, как Алиансът може да посрещне исканията на Тръмп да бъде направено повече за борбата срещу ислямските бунтовници.
От НАТО заявяват, че вече има активно трениране на войници от Афганистан до Ирак и че не може Алиансът да върши работата на полицията или социалните работници, стремящи се към връщането на чуждестранните бойци от Сирия.
„Имаме нужда да бъде ясно, че отговорът срещу международния тероризъм не може да бъде оглавяван от НАТО, но организацията може да бъде част от него“, уточни високопоставен дипломат от Алианса.