Изцяло нов Закон за движението по пътищата ще пише следващия парламент. Темата бе повдигната от Георги Свиленски от БСП и подкрепена от Настимир Ананиев, който беше председател на транспортната космия в НС.

"Понеже темата на дискусията е "За 100 живота повече", надявам се, че ако се направи дискусия след година, ще сме постигнали някакъв резултат", каза Свиленски по време на дебата на в. "24 часа".

Той предложи още в първите три месеца на новия парламент да бъде внесен изцяло нов Закон за движението по пътищата.

"Не направим ли това, влезем ли в поредните дискусии, няма да свършим една полезна работа и нашето участие като народни представители е безмислено", каза той.

Настимир Ананиев обаче отбеляза, че срокът е крайно недостатъчен, тъй като е необходима работна група за изработването на новите текстове.

Ананиев обясни и идеята за разделяне на закона на три части, които да се отнасят до превозните средства, водачите и за правилата за движението по пътищата.

Бившият председател на транспортната комисия подчерта, че резултат от последните промени в сега действащия закон, има. Мерките били сериозно, но законт нямало да реши всички проблеми.

Почти няма експерт, от който да не съм чул , че трябва нов закон. "Говорим за верига - от законодателна, местна, изпълнителна власт, общество, семейства, приятели. Ако някой от тях не си е свършил работата, няма как да стане", каза той.

И добави:

"Имаше хора, които критикуваха промените относно строгите санкции.

Съжалявам, че не мина предложението в НК за 60 км/ч превишение в населено място да се влиза в затвора. За мен трябва да има сериозни санкции, те ще имат превантивен ефект"

Той обясни, че почти не е срещал експерт, който да не твърди, че е нужен изцяло нов закон.

"Има национално, отговорно поведение. Идеята е да се свали статистиката. Можем да я свалим до някакви граници, но не може да има загинали хора и това да е приемливо. Трябват конкретни мерки, които да са работещи", каза Ананиев.