Специална страница във Фейсбук, наречена „Работа за мен", ще връща в родината български студенти, отишли да учат зад градица. На нея екип на Агенцията по заетостта ще отговаря на въпросите на младите хора, ще ги информира за възможностите за работа в България, ще ги консултира как да се свържат с работодатели.

Експерти на Агенцията по заетостта заедно с Българската агенция за инвестиции вече са направили срещи с наши сънародници в 7 европейски столици - Мадрид, Париж, Лондон, Брюксел, Амстердам, Берлин и Виена. „Над 400 души се отзоваха на тях и демонстрираха интерес да се върнат и реализират в страната", заяви шефът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов. Стотина вече са изпратили автобиографиите си на специално създаден от няколко дни електронен адрес [email protected]. "Очакваме на този адрес СV-тата не само на студенти, но и на вече завършили в чужбина българи, независимо дали са останали там или са се върнали в България", заяви Ангелов. И обеща агенцията да им помогне да намерят работа у нас, която да отговаря на образованието им. За целта трудовите посредници започват срещи и с големите работодатели и инвеститори. Целта е да им представят кандидатури на млади българи с престижно образование зад граница. Към момента най-много автобиографии са изпратили наши младежи от Великобритания, Германия, Холандия, Франция, Испания и Австрия. По-голямата част от тях изучават икономически специалности и финанси, както и информационни технологии. Всяка седмица в профила „Работа за мен" във Фейсбук, лично ще правя живи разговори с българи от чужбина, заяви шефът на Агенцията по заетостта.


У нас нови 6000 безработни младежи на възраст до 25 години са се регистрирали в бюрата по труда само през януари, отчете Агенцията по заетостта. Така общият брой на младите хора от 15 до 24-годишна възраст в страната става 35 700. "Това е повече отпреди година, но ръстът се дължи на усилията ни да активираме все повече младежи, които доскоро нито са учили, нито са търсили работа", заяви шефът на АЗ Асен Ангелов. Във всяко бюро по труда вече има трудов посредник, който обгрижва специално младежите до 25 годишна възраст. На всеки от тях се прави профил и оценка на силните и слабите страни, както и от какви допълнителни обучения има нужда. Психолози пък работят с хората с проблеми в комуникацията заради дълги години социална изолация, неграмотност или здравни проблеми.