Ще дойде ли скоро пролетта е въпрос, който все по-често си задаваме. Според метеоролозите ни очаква динамично време с превалявания. Снегът на много места вече се е разтопил и няма опасност да предизвика наводнения. Наистина ли зимата беше толкова студена или просто така ни се струва, обяснява метеорологът Симеон Матев пред БНТ.

След продължителна зима топлото идва трудно, казват експертите. Още другата седмица обаче ще се почувстваме предпролетно. Слънце и температури до 10-12 градуса. Снегът за съжаление ще се върне през март, но не и големият студ. Зад гърба ни вече е природна аномалия, невиждана от половин век.
 
„Усещането за студ беше наистина сериозно. Просто усетихме зимите, които са имали нашите деди през 40-те и 50-те години на миналия век”, каза Матев.
 
И тъй като в природата винаги има баланс, докато ние мръзнем като в младостта на нашите баби, в други традиционно студени държави са били на топличко.
 
„ На Скандинавския полуостров, в северните части на европейската част на Русия имахме много топла зима със същата аномалия, но в положителна насока”, посочи експертът.
 
В глобален план учените очакват все-повече и по-големи аномалии, тъй като земята твърде бързо се затопля. Това за съжаление не означава, че ще станем като Карибите, а че времето ще бъде на крайностите. На този фон, ако ви се струва, че снегът се задържа твърде дълго тази година, помислете пак.
 
„ 2012 година имахме една серия от 90 поредни дни със снежна покривка в София”, припомня той.
 
Кога все пак ще дойде пролетта? Климатолозите казват - навреме. „Повечето прогнози включително и моите сочеха, че тази зима трябва да е топла”, признава Матев.
 
Ако леко се притеснихте, помнете, че динамичното време носи щастие, според учените.