Визите за българи, желаещи да посетят САЩ, остават, докато страната не отговори на изискванията за отпадането им. Това заяви Кейт Макгиъри, генерален консул в посолството на САЩ в България.

У нас процентът отказани визи е 15%, а трябва да бъде 3% за отпадането им, поясни тя.

Днес в посолството бяха връчени визи на четирима студенти, които заминават по програмата за студентска заетост това лято в САЩ. Посланик Ерик Рубин се обърна към тях и им пожела успех, като ги увери “Чака ви едно прекрасно лято”.

Рубин каза също, че студентската бригада в САЩ дава възможност за създаване на мрежа от контакти и стартиране на собствен бизнес.

Относно студентската програма Макгиъри каза, че през годините са издадени 100 хиляди визи на български студенти, които са придобили работен опит и са подобрили английския си език. Изискванията за кандидатстване по програмата си остават същите, независимо от смяната на президента.

Все още се изисква добро владеене на английски език, кандидатите да бъдат редовно обучение и да имат работна оферта, както и да докажат, че имат мотив да се върнат обратно в България, след приключването на сезона.