Върховният административен съд (ВАС) е постановил да не се прилагат новите критерии за отпускане на модерното лечение срещу хроничен вирусен хепатит С, докато не приключи окончателно делото за легитимността им. Това се разбира от определение на първа инстанция във ВАС, което подлежи на обжалване в 7-дневен срок, пише "Дневник".

Според новите правила за икономическа целесъобразност на Националната здравноосигурителна каса скъпото лечение няма да е позволено за хора, на които не им остава много живот, макар че не е ясно по какъв начин може да се изчисли това.

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров, който пое поста в началото на февруари, обаче заяви, че касата няма да се съобразява със собствените си дискриминиращи критерии за отпускане на лекарства за хепатит С, докато не бъдат пренаписани и разширени през март.

Срещу решението на касата се надигна вълна от недоволство от пациенти и специалисти, която достигна и до съда. Жалбоподателите - здравноосигурени пациенти с хроничен вирусен хепатит С, подкрепени от сдружение "Хепактив", са помолили съдът за спешно решение, защото новите правила влязоха в сила от 16 януари.

Според пациентите е пределно дискриминиращо и неясно как ще се определят шансовете им за живот предварително, още повече от чиновници, а не от лекари.

Същевременно модерната безинтерферонова терапия е първата в света, която дава възможност за пълно излекуване на болестта, включително и когато е в напреднал етап. Тя е скъпа, защото е иновативна и без алтернатива. Налични са три продукта на цени между 40 и 80 хиляди лева на курс лечение, но те гарантират излекуване, което би спестило разходи и страдания от болестта в дългосрочен план, категорични са пациентите.