Почти две трети (62%) от американските изтребители F/A-18 Hornet и Super Hornet не са в състояние да излетят, пише „Дифенс нюз" (Defense News).

Към момента 27% от изтребителите, които са основна част от военноморската отбрана на САЩ, преминават техническо обслужване, други 35% чакат необходимите за ремонта им резервни части.

Основна причина за тази ситуация е липсата на пари за ремонт. По данни на военновъздушните на САЩ към момента не са в състояние да летят 53% (1 700 единици) от всички налични машини - бойни, патрулни и транспортни самолети и хеликоптери.

Военноморските сили нямат достатъчно пари, за да преместват членовете на обслужващия персонал и техните семейства при промяна на задачите. Не достигат и около 440 млн. долара за заплати на моряците на корабите, като 15% от американския флот е в очакване на ремонт, замяна или нарязване за скрап.

Мрачната картина е в рязък контраст с плановете на администрацията на новия президент Доналд Тръмп да увеличи броя на корабите от 308 на 355.

В началото на февруари ръководителят на Пентагона Джеймс Матис разпореди да се подготви преразглеждане на бюджета за отбрана за 2017 финансова година с цел повишаване боеспособността на американските военни за борба с „Ислямска държава".

Той отбеляза, че преразглеждането на бюджета се отнася и за следващата година, както и за програмния период от 2019-2023 г.