Текстът на вота на недоверие срещу румънското правителство бе прочетен днес в парламента от депутата от опозиционната Национално-либерална партия (НЛП) Каталин Предою, предаде агенция Аджерпре.

Вотът е внесен от Национално-либералната партия и от още една опозиционна сила - Съюз за спасение на Румъния, и е озаглавен "Правителството Гриндяну - правителство на националната провокация. Не легализирайте кражбата в Румъния".

Еуджен Томак, лидер на друга опозиционна партия - "Народно движение", заяви, че всичките нейни 25 парламентаристи подкрепят вота на недоверие.

Вотът на недоверие ще бъде обсъден на пленарно заседание в сряда, съобщи председателстващият заседанието.

Опозицията настоява правителството да признае "грешката" с приемането на правителственото постановление, което щеше да декриминализира някои корупционни деяния, и да подаде оставка.

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня заяви, че парламентаристите от СДП продължават да подкрепят правителството на Сорин Гриндяну. Драгня заяви, че не вижда защо правителството да подава оставка, съобщава Аджерпрес.

Според лидера на социалдемократите "теоретично" няма да възникнат проблеми с вота на недоверие.

Двете партии в правителството - Социалдемократическата и Алианса на либералите и демократите, контролират 250 места в 465-местния парламент. Национално-либералната партия, Съюз за спасение на Румъния и партия "Народно движение" имат общо 167 парламентаристи. Партията Демократичен съюз на унгарците в Румъния, която критикува правителственото постановление, но не е обявила дали ще подкрепи вота на недоверие, има 30 гласа в парламента, а други 18 гласа имат представителите на националните малцинства, които традиционно подкрепят правителството.

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня заяви, че ако и след отмяната на постановлението, предизвикало протестите, демонстрациите продължат, това означава, че "сме свидетели на нещо друго, фактически на един политически протест след изборите".