Върховният административен съд върна пръстовите отпечатъци в болниците до окончателното произнасяне по спора. Решението е на петчленен състав на ВАС. През ноември тричленен състав на съда спря пръстовите отпечатъци до окончателното произнасяне, но решението бе обжалвано.

От мотивите на петчленния състав  става ясно, че с пръстовите отпечатъци "не е налице ограничаване правото на пациенти да имат достъп до лечение и профилактика, нито се сочат реални вреди за тях, които дори да не са материални, не биха могли да бъдат компенсирани по някакъв начин в последствие след отмяната на акта".

Съдиите посочват, "че не става въпрос за заплащане на лечение, или до пациенти, чието здравословно състояние е подложено на риск в резултат на изпълнението на оспорения текст за пръстовите отпечатъци, поради което не може да бъде обоснована хипотезата, че вредите за хората ще са необратими и непоправими".

Поради това определението следва да бъде отменено, което като резултат ще доведе до продължаване действието на правната норма до постановяване на окончателното решение на Върховния административен съд, пишат магистратите.