След първата година на обучение в университета е предвидено повечето от студентите да започнат работа в софтуерни фирми.
Проектът на Светлин Наков за първия по рода си софтуерен университет у нас се радва на силен интерес от страна на младите хора в България.
От сайта на СофтУни става ясно, че срокът за кандидатстване за първото подготвително ниво е удължен до 23 февруари (неделя), именно поради големия интерес. На 24 февруари одобрените ще могат да изберат в кои дни и часове да посещават занятия. Те ще започнат в началото на март и ще се провеждат 2 пъти седмично (по 4 астрономически часа) за 1 месец. Приемните изпити по програмиране ще се проведе в седмицата от 14 до 20 април, уточняват от университета.
Студентите, които искат да се явят направо на приемния изпит също трябва да кандидатстват. Подаването на документи за тях ще продължи и след 23 февруари.
Междувременно, университетът получи подкрепа от ВТУ „Тодор Каблешков”, което ще предостави 75 места в общежития за студентите на СофтУни. От тях ще могат се възползват студенти в присъствена форма. Класирането за общежитие ще е въз основа на успеха на кандидатствалите и е до изчерпване на свободните места.
Цената за един човек на месец варира от 46 до 133 лв, в зависимост от типа на стаята. Има облекчение на месечните наеми за студенти на СофтУни, които същевременно са студенти на държавен ВУЗ.
Първият по рода си университет за практическо обучение на софтуерни инженери у нас ще бъде открит официално в края на февруари 2014 г. СофтУни ще предложи висше образование, насочено към практиката, професия и работа за софтуерни специалисти. Университетът е разположен в бизнес сграда в столичния кв. Хаджи Димитър.
За СофтУни, както и за цялата софтуерна индустрия, най-важен е практическият опит, посочват от университета. По време на обученията студентите ще разработват проекти в екип, следвайки утвърдените практики в софтуерната индустрия, и ще трупат опит с програмиране и практическата разработка на софтуер.
Обучението в Софтуерният университет е разделено на 6 нива с продължителност по 4 месеца.
През първите 3 нива (1 година) студентите учат основи на програмирането и уеб технологиите, обектно-ориентирано програмиране, бази данни и софтуерни технологии, използвани широко в практиката. Те са в интензивна форма на обучение и оформят начални умения на един софтуерен инженер.
След първата година е предвидено повечето от студентите да започнат работа в софтуерни фирми. Следващите 3 нива се провеждат с по-намалено натоварване и предоставят по-тясна специализация за студентите. Те включват обучение по хардуер и системна администрация, софтуерно инженерство и управление на ИТ проекти, софтуерни технологии за напреднали, бизнес умения за ИТ специалисти, компютърна графика, интелигентни системи и др.
Предлага се опция и за получаване на университетска диплома за висше образование от един от университетите-партньори на СофтУни след допълнително обучение с продължителност 1 или 2 години в избрания ВУЗ.