Администрацията на президента Доналд Тръмп подготвя укази, които ще проправят пътя за драстично намаляване на ролята на САЩ в ООН и в други международни организации, предаде Ройтерс, като цитира информация на в. "Ню Йорк таймс".

Тези укази ще поставят също така началото на преразглеждане и на потенциално анулиране на някои форми на многостранни договори, пише още нюйоркското издание, като се позовава на неназовани източници.

Указите са два, допълва Франс прес, като се позовава също на "Ню Йорк таймс".

Те касаят намаляване и дори премахване на членската вноска на САЩ за някои агенции на ООН и международни организации, както и ревизирането на серия от договори.

Първият проект на указ предвижда създаването на комисия, която да проучи евентуалните съкращения на вноските за всяка една организация или агенция. На комисията ще се препоръча да обърне по-специално внимание на мироподдържащите операции, на Международния наказателен съд и на помощта за страни, които се противопоставят на важни решения на САЩ.

Предвижда се съкращаване с 40 процента на американското финансиране на ООН и на други организации, допълва ТАСС, като също се позовава на "Ню Йорк таймс".

Съкращенията ще засегнат организации, в които членуват палестинската автономна власт или Организацията за освобождение на Палестина, както и организации, които не се придържат към санкции, въведени срещу Северна Корея или Иран.

Вторият проект на указ предвижда мораториум върху всички многостранни договори, които не са пряко свързани с националната сигурност, екстрадицията или с международната търговия, допълва Франс прес.