Армията търси 486 платени войници за Сухопътни войски, съобщиха от Министерството на отбраната. Гарнизоните в Стара Загора, Карлово, Казанлък и Пловдив търсят да попълнят състава си с кадрови войници.

Конкурсът ще се проведе в периода 7 - 21 юни 2017 г. В гарнизон Стара Загора са обявени 150 длъжности, в гарнизони Карлово и Казанлък - 300 длъжности, във военно формирование 44 220 - Пловдив - 36 длъжности.

Кандидатите трябва да подадат заявление до командирите на военните формирования и необходимите документи до 6 март 2017 г. в Централното военно окръжие (ЦВО). Допуснатите кандидати ще бъдат уведомени писмено за часа, датата и мястото на явяване за участие в конкурса на посочения от тях адрес за кореспонденция или е-mail.

Конкурсът включва изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване с кандидата. Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата им за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м) и издръжливост (крос 1000 м).

Тестът за обща култура включва 100 въпроса, като за всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка. Времето за провеждане на теста е с продължителност до 60 минути.

От МО посочват, че обявата, с подробна информация за процедурата за заемане на вакантните войнишки длъжности във военните формирования на Сухопътните войски, е публикувана с дата 18 януари 2017 г. в интернет страницата на Министерството на отбраната, в рубриките: "Най-новото в сайта" и "Документи", подрубрика "Обяви и конкурси".