Твърденията на БСП за спрени еврофондове са опровергани директно от еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу. Това обяви вицепремиерът в оставка и образователен министър Меглена Кунева в профила си във Фейсбук. Още вчера на Националния съвет на ДБГ заявихме, че БСП се опитва през манипулации да саботира всички реформи на министрите на РБ и най-вече дейността на Министерството на образованието и науката. В петък на срещите ми в Еврокомисията стана пределно ясно, че Брюксел подкрепя нашите усилия и че вървим добре. Надявам се служебният кабинет да запази темпото и решителността си, а да не се поддаде на евтините предизборни провокации“, гласи поста на Кунева.

Изявлението й дойде след като в петък от БСП обявиха, че имало проблем с европейските пари за наука. По повод направените заявления по-късно вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че няма спрени или загубени 350 млн.лв. по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Средствата са предвидени за създаване на центрове за върхови постижения и за компетентности. Дончев обясни, че ставало дума за технически грешки в схемата по програмата и учените помолили за за удължаване на срока с 1 месец.

По-късно от образователното министерство съобщиха, че се удължава срокът за подаване на проектни предложения по процедурите за центровете по върхови постижения и центровете по компетентност по Ос 1 на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ до 28 февруари 2017г.