Почти веднага след встъпването в длъжност на новия президент Доналд Тръмп от сайта на Белия дом изчезнаха няколко страници, включително за политиката по климатичните промени. Вместо това се обявява нов "Енергиен план, поставящ Америка на първо място".

Администрацията ще елиминира Плана за климатични действия и други екологични инициативи на Барак Обама, за да помогне на американския добив на петрол, газ и въглища. Така в следващите 7 години ще вдигнем заплатите на работниците с общо 30 млрд. долара и с увеличените бюджетни приходи ще ремонтираме пътища, училища, мостове и обществена инфраструктура и да намалим сметките на ток и отопление, се казва в съобщението на Белия дом.

Като потвърждение на най-лошите прогнози на природозащитниците Белият дом обявява, че "трябва да се възползваме от около 50 трилиона долара неизползвани резерви от петрол, газ и техните шистови находища, особено във федералните територии, които притежава американският народ". Очаква се Тръмп още през новата седмица да използва президентските правомощия да одобри молби за строителство на нови тръбопроводи.

В изявлението на Белия дом се добавя, че новата администрация ще освободи САЩ от зависимостта от вносен петрол и "има намерение да поддържа технологиите за "чисти въглища" и да възроди американската въгледобивна индустрия, която страда прекалено дълго".

Доминиращо мнозинство от учените казват, че изгарянето на въглища, петрол и газ е една от движещите сили за глобални промени на климата, включително за повишаване на морското равнище и зачестяващи силни бури и крайности във времето. На сенатско изслушване през седмицата Скот Прюит, кандидатът на Тръмп за Агенцията за защита на околната среда, изрази съмнение в научните данни зад тезата за климатични промени и каза, че регулациите на институцията не бива да пречат на икономическото развитие.


Климатичният план на Обама предложи намаляване на емисиите в САЩ от въглероден диоксид чрез защита на горските масиви и увеличено използване на възобновяеми енергоизточници. По време на кампанията си Тръмп казваше, че тезата за ефекта от човешката дейност върху глобалното затопляне е измислица, даваща конкуретно предимство на китайците. Освен това той не изключи да оттегли САЩ от глобалното споразумение от Париж за борба с климатичните промени, в което се включиха почти 200 държави. След победата той смекчи тона и каза, че е готов да изслуша всякакви мнения по въпроса.

Предизвикателството от Калифорния 

Минути след встъпването на Тръмп в длъжност Калифорния обяви нови мерки за борба с климатичните промени, затвърждавайки репутацията си на природозащитен лидер сред щатите. Планът предвижда към 2030г. отделянето на парникови газове да е с 0% под нивото от 1990г. С него се разширява програмата за търговия с въглеродни емисии, призовават се рафинериите в щата да намалят парниковите си емисии с 20%, да ограничат с 18% въглеродната интензивност на транспортните горива и по пътищата да има 4.2 милиона автомобила с нулеви емисии.

Трите най-големи енергийни компании в Калифорния представиха в петък плана си за драстично увеличаване на зарядни станции за автомобили като стъпка към "транспортно бъдеще с нулеви емисии".

Скот Прюит обаче каза в Сената, че новата администрация няма да позволи на щатските власти в Калифорния да въведат на своя територия по-строги екозисквания към автомобилите.

Планът отправя предизвикателство към Вашингтон за очертаване на границите, в които щатите могат самостоятелно да определят лимитите за емисии. Щатът Калифорния контролира най-големия дял от американската икономика и през лятото измести Франция като шестата по големина икономика в света.

Ако всичко изброено се реализира, казват властите в Калифорния, към 2050г. щатът ще постигне 80% намаление на парниковите емисии.