Турският парламент одобри широкообхватен пакет от конституционни реформи, който цели увеличаване на правомощията на президентската институция, оглавявана от Реджеп Тайип Ердоган. Одобрението на парламента проправя път за референдум за мерките, съобщава ДПА.

Крайното гласуване на пакета реформи мина с 339 гласа "за" и 142 "против". Мерките изискваха най-малко 330 гласа, за да бъдат одобрени и да бъдат поставени на обществено гласуване. Очаква се референдумът да се проведе през април.

Критиците казват, че измененията ще отслабят балансите и ролята на парламента и ще дадат много повече власт, концентрирана в ръцете на президента. Те също са притеснени и от ефекта върху независимостта на съдебната система.

Ердоган, който е начело на Турция от 2003 г. - първо като премиер и от 2014 г. като президент, вече е обвиняван в увеличаващ се авторитаризъм.

Президентът и поддръжниците му твърдят, че променените ще доведат до стабилност.

Управляващата партия на Ердоган - Партията на справедливостта и развитието, има 316 гласа в 550-членния парламент. С помощта на повечето членове от крайнодясната партия на Националното движение в парламента, конституционните промени минаха.

Център-лявата Републиканска партия на народите гласува против новите мерки и осъди промените на режима, заявявайки, че парламентът сам се отслабва.

Лявата прокюрдска Демократична партия на народите бойкотира гласуването, след като лидерът й в парламента бе арестуван.

Очаква се Ердоган да подпише пакета в следващите две седмици. След това официално ще стартира двумесечен период, след който ще се проведе референдумът.

Референдумът изисква обикновено мнозинство, за да бъде успешен.