Всеки предприемчив човек знае, че той е най-добрият си приятел.
Винаги обаче съществува нещо, което може да ви спре, за да постигнете пълен успех.
Факт е, че хората не подозират на какво са способни, често сами се саботират.
„Не съм достатъчно добър“, „Времето не е подходящо“, „Имам по-важна работа сега“... ако тези извинения са ви познати, то по-добре се откажете от тях през тази година.
Поставете ново начало във всяко отношение, направете 2017 г. най-добрата ви.
„Бизнес инсайдър“ представя девет от най-големите грешки, които ни спират да се развиваме пълноценно.
Ето кои са те:
1. Чувството, че винаги сте прави, но и че някой ви е длъжен
Да, вие имате определени качества, които ви отличават от останалите, но в крайна сметка сте човек, а като такъв - грешите.
Хората около вас не ви дължат нищо. Успехите ви в миналото може да са големи, но това не значи, че някой ви дължи нещо, ако очаквате да „лежите на стари лаври“. За да продължите да сте продуктивен и успешен, трябва да работите, да продължавате да се доказвате.
2. Опитвате се да постигате всичко сами
Определено е дар, ако успявате да постигате всичко сами, докато изкачвате стълбата на успеха.
Винаги идва момент, в който човек има нужда от помощ, съвет. Не се притеснявайте да го потърсите от друг, който може да ви помогне с нещо. В това няма нищо срамно или лошо.
3. Опитвате се да бъдете перфектни
Всеки се излага понякога. Човек е истински успешен, когато може да се изправи и след голям провал. Не се опитвайте да бъдете идеален във всичко. Намерете едно, в което сте добър, но ако допуснете някаква грешка - не го драматизирайте. Разберете грешката си, вземете всички поуки от нея. Така е по-вероятно да научите нещо ново, но и да натрупате ценен опит, който да приложите в бъдещите си начинания.
4. Сравнявате се с другите
Черта, която е изключително отблъскваща. Успешните хора вдъхновяват другите.
Постиженията им може да ви служат като карта, която разкрива неподозираните пътеки, през които са минали. Това не означава да се опитате да повтаряте това, което друг е направил. Значи да се мотивирате, да изградите стратегия, с която да постигнете целите си. Успешните хора са тръгнали от нулата, извървели са дълъг път, осеян с много здрава работа. Учете се от тези личности, но не се сравнявайте.
5. Отлагане
Трябва да свършите определена задача, но имате няколко дни, за да я изпълните. Започнете сега!
Не отлагайте, не се разсейвайте със странични занимания. Няма значение с каква скорост изпълнявате задачите си, по-важното е да ги следвате и изпълнявате стриктно.
6. Да бъдете неподготвен
Резултатът от работата не винаги е с успешен край, но това не означава, че трябва да сте неподготвен. Винаги бъдете готови!
Това е една от мантрите на всички продуктивни и успешни хора. Няма значение колко сте уверен и сигурен в себе си, ако не сте подготвен по дадена тема, то вие ще „срутите“ цялото първоначално впечатление. Подготовката е едно от най-важните стъпала по пътя към мечтаната кариера.
7. Постоянно се оплаквате
Не само, че е досадно, но и отблъсквате хората около вас. Оплакването няма да ви помогне, то само ще задълбочи проблемите. Да, понякога е трудно, изисква се повече време и усилия, за да постигнете нещо, но тези моменти ни учат да бъдем по-добри и по-силни. Когато говорите постоянно за проблемите си, вие се концентрирате само върху тях, измествате цялото си внимание към нещо, което вероятно е проблем сега или в рамките на следващите два часа от работния ден.
Не губете излишна енергия. Споделете за проблемите, но не преувеличавайте. 
8. Купувате неща, които не са ви нужни
Всеки го е правил. Харченето на пари е хубаво, но не за излишни материални придобивки.
Ако нямате реална необходимост, то по-голям телевизор няма да ви направи щастлив, по-скъп телефон - също. Вложете парите си в стойностни неща: научете нов език, отидете на курс по програмиране или всяко друго нещо, което ще ви бъде от истинска полза.
9. Мислите, че не сте подготвени
Точно обратното на това, което пише в точка 8, но тук става дума за нещо друго.
Много хора смятат, че никога не са готови за нещо ново и голямо - нова връзка, да имат бебе и други неща, които са по-скоро свързани с личните взаимоотношения.
Истината е, че човек е удовлетворен, когато има не само успешна кариера, а и човек, с когото да споделя плодовете на постигнатото.
Не съществува „перфектен момент“ да се влюбите... това се случва, когато най-малко очаквате.
Просто изживейте този миг, позволете си да бъдете щастливи.