Елементарно съобщение, съдържащо 3 иконки, може да блокира всеки iPhone. Това разкри блогърът Preston159 от YouTube канала EverythingApplePro. Той е публикувал видео, в което съобщава за бъг в новата версия на операционната система iOS 10 и нагледно показва как този бъг може да бъде използван за блокиране на iPhone. 

За целта е необходимо на жертвата да се изпрати съобщение от три символа – бял флаг, нула и дъга.

След получаване на съобщението смартфонът на жертвата моментално блокира и не реагира на жестовете и натискането на бутоните. След 30 секунди се рестартира, но месинджърът не работи.

Блогърът обясни, че iMessage се опитва да обедини тези три символа в един общ емотикон и блокира. 

Методът работи във всички мобилни устройства с операционни системи iOS, версии от 10.0 до 10.2.1 (според последна информация, във версия 10.2.1 бъгът вече не се проявява).
Бъгът може да предизвика сериозни неудобства на притежателите на iPhone и iPad. Решение за този проблем има, но няма как чрез стандартните методи да се стигне до него. Лекът за този бъг бе създаден от същия блогър, разкрил тази уязвимост, съобщава Kaldata.com. 

За да се върне iPhone към живот е необходимо в браузъра Safari да се отвори например адреса vincedes3.com/save.html. Идеята е ясна: трябва се влезе в съобщенията чрез iCloud и да се премахне вредоносния текст.